Pagina historiek Kwatrecht
Koninklijke vereniging 5Linie Regiment vzw
Druk F11 voor gehele scherm !

Wetteren - Kwatrecht

Elk jaar organiseert het gemeentebestuur van Wetteren een herdenkingsplechtigheid voor de gesneuvelden en slachtoffers van de "Slag om Kwatrecht" van 20, 21 en 22 mei 1940. Het 5 Linieregiment was hier na twee zware dagmarsen, vanuit Humbeek, aangekomen op 19 mei 1940. Een deel van het 5 Linie nam stelling in een tiental bunkers van het Bruggenhoofd van Gent, anderen graafden stellingen om zoveel mogelijk terrein te kunnen verdedigen. Vanuit deze stellingen en deze bunkers nam het 5 Linie de Duitsers onder vuur toen die op de avond van 19 mei 1940 opgemerkt werden, komende van Oordegem, ten oosten van Wetteren. In de Belgische " Achttiendaagse Veldtocht" van 10 tot 28 mei 1940, staat de Slag om Kwatrecht bekend als een erg moedige en vooral hardnekkige veldslag, waarover de Duitse radio in die dagen melding maakte van "Onverwachte, hardnekkige weerstand waardoor de Duitse opmars voor de eerste maal sinds de inval in Nederland, Frankrijk en België, gestopt werd. " Pas nadat van hogerhand het bevel kwam om zich naar het westen terug te trekken, verliet het 5de Linie de stellingen van het "Bruggenhoofd van Gent".

Ga met muiscursor over de foto's voor vergroting. Deze zwartmarmeren herdenkingsplaat werd in 1992 aan de gevel van de kerk geplaatst.

Er sneuvelden in Wetteren 53 militairen van het 5 Linie en nog vijf zouden enkele dagen nadien overlijden aan hun verwondingen. De Duitsers telden hier echter 279 doden en bijna 600 Vandaag zijn er nog enkele tientallen oudstrijders in leven, die in dienst van het 5de Linie hier in Wetteren - Kwatrecht vochten. Enkele van deze oudstrijders waren tegenwoordig op de jaarlijkse herdenking. Het hele jaar door kan een "Bunkerwandeling" gedaan worden. Deze wandeling bedraagt zes kilometer, begeleid door een gids, voert de wandelaars langsheen een zevental bunkers die destijds door het 5 Linie bezet werden. Tijdens deze wandeling verneemt u hoe en wanneer deze bunkers werden gebouwd en wat er gebeurde tijdens de gevechten van 20 tot 23 mei 1940. U kan de gids bereiken via e-mail op : 5Linie@pandora.be en telefonisch op 0494-051847. Het monument van het 5 Linie staat links van de kerk van Wetteren-Kwatrecht, langsheen de baan N9, Gent-Aalst. Het was een initiatief van een groep oudstrijders van het 5 Linie, geleid door de Heer Louis Huybrechts (overleden op 10 januari 2002). Deze gebeurtenis vond plaats in tegenwoordigheid van de pastoor, E.H Verschelden en het gemeentebestuur van Wetteren. De wijkagent van Wetteren-Kwatrecht, de heer Willy Placke,zorgde gedurende meer dan tien jaar voor een onberispelijke plechtigheid. Hij coördineerde de contacten tussen de oudstrjders en de gemeente zodat de herdenking steeds in de beste omstandigheden konden doorgaan. Door zijn inzet bleef er vele jaren een levendige belangstelling in deze herdenkingsplechtigheid.
Hieronder een uittreksel uit het divisieorder van 28 mei 1940 van de Tweede Infanteriedivisie ( 2 D.I. ) waarin u kan lezen hoe de inspanningen van het 5 Linie beoordeeld werden door hun hoger echelon.

Uittreksel uit het divisieorder van 28 mei 1940

Het monument van het 5 Linie, aan de kerk van Wetteren- Kwatrecht, gelegen langsheen de baan Gent-Aalst.

Op zaterdag 16 mei 2015 werd opnieuw de Slag om Kwatrecht herdacht in aanwezigheid van de Provinciecommandant kolonel stafbrevethouder Erik De Durpel, het gemeentebestuur van Wetteren en Oosterzele, de voorzitter van de Koninklijke vereniging 5 Linieregiment en heel wat oudgedienden. Een filmverslag werd gemaakt door Philippe Vanhoecke, waarvoor dank.
Hebt u vragen aangaande deze herdenkingsplechtigheid, uw toekomstige deelname, of wenst u meer te vernemen aangaande de historiek van de gebeurtenissen van mei 1940 te Wetteren, of bent u geïnteresseerd in een "bunkerwandeling" langsheen de bunkers van 1940, dan kan u contact opnemen via volgend e-mailadres : 5Linie@telenet.be
Top