PAGINA nostalgie Hectors Jos
Koninklijke vereniging 5Linie Regiment vzw
Druk F11 voor gehele scherm !

Uw persoonlijke herinneringen 1963

Jos HECTORS

Dienstplichtige lichting 1963

 

Opgeroepen in augustus 1963 en na enkele dagen in het 5 Linie in Soest beland.
Na twee maanden basisopleiding werden er 18 kandidaten aangeduid om de opleiding te volgen voor chauffeur van de eerste pantserinfanterievoertuigen AMX van Franse makelij van het 5 Linie.
Deze opleiding ging door in Leopoldsburg en van de achttien man slaagden er acht.
Met dit brevet van AMX-chauffeur op zak waren wij de eersten die in het 5 Linie deze nieuwe voertuigen mochten besturen.
De volledig nieuwe opleiding van alle infanteristen van het 5 Linie draaide vanaf toen rond (en met) het gebruik van dit pantservoertuig.

Mijn herinneringen: Tijdens een langdurige grote oefening in Nato-verband deden wij in Unna samen met de Canadezen meerdere oefeningen. Dat waren zware oefeningen over verschillende dagen.
Zwaar betekende: vele dagen en nachten na elkaar buiten, veel en verre verplaatsingen voor gevechtsdrills en stellingnamen zonder rust, gedurende dag en nacht.
Indrukwekkend waren ook de oefeningen in kamp Vogelsang waar wij de demonstraties uitvoerden met luchtondersteuning voor koning Boudewijn die deze grote oefeningen observeerde.

 

Ik ben lid van de Koninklijke Vereniging 5 Linie vzw en tracht, samen met mijn echtgenote Els, aanwezig te zijn op elke samenkomst.
Zeven van die acht eerste chauffeurs AMX : van rechts naar links: Dewispelaere Arsène, Deschacht Maurits, Steenacker Roger, Goffin Eduard, Dillen Jef, Nauwelaerts Paul, Hectors Jos.
De achtste was De Smet Erik (zal achter de fotoapparatuur gestaan hebben)
Top