pagina nostalgie

Uw persoonlijke herinneringen 1956.

Ernest VINDEVOGEL

Dienstplichtige lichting 1956

 

Dit is even het moment om een korte samenvatting over mijn verblijf in het 5e Linie door te sturen.
Na de basisopleiding in Turnhout van 1 juni tot eind juli 1956 werd ik met een grote groep andere soldaten toegewezen aan het 5 Linie in Soest. Een infanterist werd je pas na een doorgedreven opleiding die zelfs niet ten einde was na 18 maanden. Dat werd duidelijk.
Aangezien ik aangesloten was bij atletiekclub Oudenaarde, in mijn streek, was dit voor mij de ideale plaats om te sporten. Mijn geliefde sport was atletiek, nml. veldlopen, cross. Enkel in het 5Linie. Voor mij was het 5e Linie mijn lievelingskazerne waar ik dagen en maanden mijn sport heb kunnen uitvoeren met als resultaat schitterende uitslagen.
Jammer genoeg ben ik slechts een maand of zes in het 5e Linie kunnen blijven. Plots overgeplaatst in de kazerne rechtover, bij de Grenadiers. De reden werd ons niet verteld. Er was blijkbaar een groot tekort aan dienstplichtigen bij hen.
Van begin augustus 56 tot eind januari 57 was ik in het 5e Linie en de rest tot eind oktober 57 bij de grenadiers. Daar voelde ik mij veel minder goed in m’n vel.
De reden waarom wij het 5e linie moesten verlaten na 6 maand heeft echt niemand van ons cie goed begrepen. Er werd ons gezegd dat er te weinig militairen waren bij de grenadiers.
Uit de 1ste 2de en 3de Cie van het 5inie werden een 30-tal of misschien nog meer mannen overgeplaatst naar de Grenadiers, begin Februari 57. Ik belandde daar in de Cie Zware Wapens. Bijna geen sportactiviteiten meer. Reden waarom ikzelf en nog veel anderen liever in het 5 Linie gebleven waren. Ook de keuken van het 5 Linie was veel beter. En nog zoveel meer.
Mijn vrije tijdsbesteding in mijn gemeente was biljarten,. Mijn biljartmaat was Willy De Rijcke. Hij woonde in de omgeving van Oudenaarde, niet zo ver uit mijn buurt. Willy was 7 jaar ouder dan mij en wekelijks samen aan de biljarttafel. Daar kwam onze militaire tijd ooit ter sprake, en ja zo vernam ik van Willy dat hij Adjudant sportmonitor was in het 5 Linie, van ‘50 tot ‘55. In 2007 is Willy overleden.
In onze tijd duurde de dienstplicht nog 18 maanden. Werd echter plots op 15 maand gebracht waardoor ik een maand minder heb moeten dienen.
Nogmaals mijn mooiste periode als soldaat was het 5e Linie.
De stad Soest heb ik nog bezocht en de omgeving doorkruist tijdens onze vakantiereizen. Nu en dan heb ik contacten gehad met mannen van mijn lichting in het 5 Linie maar velen zijn er niet meer …
Via deze weg: vele groeten aan alle oudgedienden en neem gerust van mij aan: het 5 Linie vergeet ik nooit ofte nooit.
Allen die in 1956 in het 5 Linie waren, stuur mij eens een mail aub, om wat herinneringen uit te wisselen. Eenvoudigweg met een mail naar ernest.vindevogel@telenet.be

GROETEN VAN ERNEST VINDEVOGEL


Top